voor vrijblijvende informatie
Ook via de mail kan je
contact met mij opnemen
Mediation is een manier van conflictbemiddeling, waarbij partijen begeleid worden door een neutraal en onpartijdig iemand, de mediator. Deze persoon draagt er zorg voor dat de communicatie goed verloopt en dat er een oplossing komt die voor beide partijen goed is. Hierbij wordt gekeken naar de werkelijke belangen. Wat belangrijk is, is dat de partijen inzien waar het mis is gegaan in de communicatie. Op die manier kan opnieuw worden begonnen en worden vergeven.
Mediation valt of staat met de samenwerking en zelfbeschikking van de meewerkende personen. De mediator heeft slechts een begeleidende rol. Het doel is dat de twee partijen samen tot een oplossing komen waarbij allebei mee instemmen. Om dat te bereiken moeten compromissen worden gedaan en worden onderhandeld, met de mediator als coach. Op deze manier zijn er geen verliezers en de gemaakte afspraken worden gemakkelijker door beide partijen nagekomen.
Bij mediation komt er geen rechter of advocaat bij te pas. Dat scheelt een hoop in de kosten!
Voordat de mediationsessies begint, is het nodig om een overeenkomst op te stellen. Mediation is alleen mogelijk wanneer partijen beide bereid zijn om tot een gezamenlijke oplossing te komen. en dus op vrijwillige basis aan de sessies beginnen. In de overeenkomst worden onderwerpen behandeld als regels omtrend geheimhouding en gelijkwaardigheid, de vrijwillige basis en de inspanningsverplichtheid. Bovendien staat erin dat de mediator onder welke omstandigheid dan ook neutraal en onpartijdig blijft.
Eigenlijk is bij alle soorten conflicten mediation te gebruiken om te komen tot een oplossing. De meest voorkomende gevallen zijn vaak: Arbeids- of zakelijke geschillen, echtscheidingen of burenruzies.